Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019

Οι φοιτητικές παρατάξεις καταδικάζουν τα επεισόδια - Το ερώτημα είναι «τι κάνουν για αυτό;»


Πώς σχολιάζουν οι φοιτητές τα έκτροπα σε Πάντειο και ΑΣΟΕΕ και τι μέτρα προτίθενται να πάρουν για να προστατεύσουν τον χώρο του Πανεπιστημίου.


Eurokinissi
Eurokinissi
Τα βίαια επεισόδια που έχουν κορυφωθεί τις τελευταίες μέρες στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας προκαλούν ανησυχία και θέτουν ερωτήματα για το τι μέλλει γενέσθαι με μια κατάσταση που αναμφισβήτητα μόνο σε αδιέξοδο οδηγεί.

Οι φοιτητικές παρατάξεις - τουλάχιστον αυτές με τις οποίες κατάφερε να έρθει σε επαφή η HuffPost - καταδικάζουν τα έκτροπα που έλαβαν χώρα σε Πάντειο και ΑΣΟΕΕ. Το θέμα είναι τι (προτίθενται να) κάνουν για να τα αποτρέψουν. Γιατί μέχρι τώρα άπαντες καταγγέλλουν τα επεισόδια, αλλά τα επεισόδια εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων εντείνονται.
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.
Την Τετάρτη σημειώθηκε ένταση στις γενικές συνελεύσεις των φοιτητών σε δύο τουλάχιστον ιδρύματα της χώρας. Στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και την ΑΣΟΕΕ ειδικότερα κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στο χώρο εισέβαλαν άτομα, που σύμφωνα με τις πληροφορίες είναι εξωπανεπιστημιακοί, με αποτέλεσμα οι συνελεύσεις να καθυστερήσουν σημαντικά.
Χαρακτηριστικό είναι πως ένας φοιτητής του Παντείου δέχτηκε επίθεση από αγνώστους σε στάση λεωφορείου κοντά στη σχολή και διακομίστηκε στο νοσοκομείο με ελαφρά τραύματα. Ο νεαρός πήρε εξιτήριο και επέστρεψε στο σπίτι του το πρωί της Πέμπτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Pulse: 66% υπέρ του νόμου για το πανεπιστημιακό άσυλο, 75% υπέρ του αντικαπνιστικού

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν οι φοιτητές στα «Φοιτητικά Νέα», στο Πάντειο όλα ξεκίνησαν όταν άγνωστοι που εισέβαλαν μπουγέλωσαν φοιτήτρια την ώρα που ανέβαινε στο βήμα. Ακολούθησε κυνηγητό ανάμεσα στην κοπέλα και άλλων φοιτητών που τη προστάτευαν έξω από την αίθουσα. Εκεί τους χτύπησαν και τους έριξαν κάτω. Επικράτησε αναστάτωση. Η συνέλευση τελικά συνεχίστηκε με απουσία πολλών φοιτητών οι οποίοι εγκατέλειψαν έντρομοι το αμφιθέατρο  μόλις ξέσπασαν τα επεισόδια. Στη σχολή αποφασίστηκε διήμερη κατάληψη. 
Στην ΑΣΟΕΕ από την άλλη, η οποία βρίσκεται στο προσκήνιο τις τελευταίες εβδομάδες μετά την πρόσφατη επιχείρηση της αστυνομίας για την απομάκρυνση του στεκιού των αναρχικών σε χώρο του ιδρύματος, η συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη διακόπηκε επίσης όταν άτομα εκτός της σχολής εισέβαλαν πάλι στο κτίριο προπηλακίζοντας φοιτητές που βρίσκονταν εκεί. Απόφαση για την κατάληψη δεν ελήφθη.

Τι λένε οι φοιτητικές παρατάξεις

ΔΑΠ: Εμείς δεν θα βάλουμε τα κορμιά μας μπροστά 
Κατηγορηματικά αντίθετοι με τις συμπλοκές μεταξύ σπουδαστών και τις βιαιοπραγίες εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων εμφανίζονται τα μέλη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, που δηλώνουν αποφασισμένα να βάλουν τέλος στο καθεστώς ανομίας.
«Εμείς πιστεύουμε στο άσυλο των ιδεών, όχι στο άσυλο της ανομίας» ξεκαθαρίζει στην HuffPost o υπεύθυνος της ΔΑΠ για τις σχολές της Αθήνας, Κάρολος Σκιάνης. Και εξηγεί: «Εμείς δεν θα βάλουμε τα κορμιά μας μπροστά σε αυτούς που θέλουν να προκαλέσουν μπάχαλο στην παιδεία, δεν θα παίξουμε ξύλο. Αλλά δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση. Θα οργανώσουμε δράσεις ώστε να μπει ένα τέλος σε αυτά τα φαινόμενα και θα καταγγείλουμε τέτοια περιστατικά. Και βέβαια, είμαστε πρόθυμοι να συμπράξουμε με όσους έχουν κοινή αντίληψη επί του ζητήματος».
Σύμφωνα με την φοιτητική παράταξη της ΝΔ, αποκλειστικά υπεύθυνοι για τα επεισόδια είναι αναρχικοί που δεν έχουν καμία σχέση με τα πανεπιστήμια. «Είναι οι γνωστοί-άγνωστοι που ξεκινώντας από την ΑΣΟΕΕ ή το Πάντειο θέλουν να καταλάβουν τους πανεπιστημιακούς χώρους σε όλη τη χώρα και να επιβάλλουν με το ζόρι τις απόψεις τους. Θα πρέπει να υπάρξει απάντηση  από το ευνομούμενο κράτος και αντίσταση από τους φοιτητές» καταλήγει ο Κ.Σκιάνης.
Πανσπουδαστική: Τα επεισόδια δεν έχουν σχέση με τους φοιτητικούς συλλόγους και το φοιτητικό κίνημα
Τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν την Τετάρτη τόσο σε Πάντειο όσο και σε ΑΣΟΕΕ καταδικάζει απερίφραστα και η Πανσπουδαστική (ΠΚΣ) - η παράταξη που πρόσκειται στο ΚΚΕ. Μιλώντας στη Huffpost για το ζήτημα, ο κ. Βασίλης Κουτρουμπίνης, μέλος της συγκεκριμένης παράταξης στην ΑΣΟΕΕ, διευκρινίζει πως «για μια ακόμα φορά οι ομάδες που εισβάλλουν στο πανεπιστήμιο για συγκεκριμένους σκοπούς δεν πέτυχαν τον στόχο τους».
«Δεν είναι κάτι που μας ξαφνιάζει. Οι ομάδες που εισβάλλουν στις σχολές δεν έχουν καμία σχέση με τους φοιτητικούς συλλόγους, ούτε με το φοιτητικό κίνημα.  Το καλό είναι πως στην περίπτωση μας δεν κατάφεραν να διαλύσουν την συνέλευση», σχολιάζει, ενώ επισημαίνει πως οι φοιτητές τους περιθωριοποίησαν μόνοι τους και συνέχισαν την συνέλευση.
«Η επέμβαση της αστυνομίας εξάλλου στο πανεπιστήμιο που σημειώθηκε πριν από περίπου δύο εβδομάδες δεν είναι τυχαίο περιστατικό. Καταδικάζουμε οποιονδήποτε προσπαθεί να παρεισφρήσει στις κινήσεις των φοιτητών. Ολοι οι σπουδαστές καταδίκασαν το συμβάν, όπως καταδίκασαν μαζικά τις προάλλες και την απόφαση της Συγκλήτου να βάλει λουκέτο στη σχολή λίγες μέρες πριν την επέτειο του Πολυτεχνείου. Δεν είναι τυχαίο που όλα αυτά γίνονται τώρα», σημειώνει.
Στο ίδιο μήκος κύματος η Αιμιλία Λέκκου, μέλος της ΠΚΣ στην Πάντειο Σχολή, τονίζει πως «όσοι προκάλεσαν τα επεισόδια αυτά δεν έχουν καμία σχέση με τον αγώνα των φοιτητών απέναντι στα νομοσχέδια της κυβέρνησης, στην καταστολή και την καταπάτηση του ασύλου». 
«Οι φοιτητές λαμβάνουν τα μέτρα τους» επισημαίνει, «μέσα από τις μαζικές συνελεύσεις». «Στόχος αυτών των ομάδων» λέει «ήταν να διαλύσουν την συνέλευση αλλά δεν τους αφήσαμε. Ολοι οι φοιτητές καταδίκασαν τις ενέργειές τους, οι οποίες εξυπηρετούν συγκεκριμένες σκοπιμότητες και εργαλειοποιούνται από την κυβέρνηση. Δεν θα επιτρέψουμε σε όλους αυτούς να δυσφημίσουν τον αγώνα μας. Εμείς θα συνεχίσουμε να δίνουμε μαζικό ″παρών″ στις γενικές συνελεύσεις και στις κινητοποιήσεις» διαμηνύει.
Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Μας προβληματίζει περισσότερο η παρουσία των ΜΑΤ
Και η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά της λαμβάνει τις αποστάσεις της από τα όσα συνέβησαν εντός ΑΣΟΕΕ και Παντείου, εκφράζοντας μεγαλύτερο προβληματισμό για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και για τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στην Παιδεία.
«Υπάρχουν κάποιοι που τραμπουκίζουν με σκοπό να μας διασπάσουν αλλά δεν πρόκειται να τα καταφέρουν. Δεν είναι άτομα του Πανεπιστημίου, κρύβουν τα πρόσωπά τους και την ταυτότητά τους» επισημαίνει η Μαργαρίτα Ηλιοπούλου, φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ. 
«Εμείς εστιάζουμε στη μαζική συμμετοχή των φοιτητών στις συνελεύσεις μετά από πολύ καιρό, όπως στο Πάντειο, κάτι που βρίσκουμε άκρως θετικό. Βλέπουμε, επίσης, το φοιτητικό κίνημα να βγαίνει μαζικά στους δρόμους για να διεκδικήσει τα κεκτημένα του. Εμείς, ως μπλόκο εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, αυτό που κάνουμε είναι να ενθαρρύνουμε τους συμφοιτητές μας να συμμετέχουν ειρηνικά στις συνελεύσεις και τις υπόλοιπες διαδικασίες. Αυτό που μας προβληματίζει περισσότερο είναι η αυξανόμενη παρουσία των ΜΑΤ και των δυνάμεων καταστολής εντός των χώρων του πανεπιστημίου» υπογραμμίζει η ίδια, συμπληρώνοντας πως το πρόβλημα με τις επεισοδιακές συνελεύσεις των φοιτητών είναι διαχρονικό και όχι παροδικό φαινόμενο.

Τελικά, ποιος είναι το πρόβλημα;

Από τη στιγμή, λοιπόν, που άπαντες σε όλο το ιδεολογικό φάσμα του φοιτητικού κινήματος εμφανίζονται πολέμιοι των συρράξεων μεταξύ σπουδαστών και καταδικάζουν τα επεισόδια, αναπόφευκτα προκύπτει το ερώτημα «ποιοι είναι τελικά αυτοί που τα προκαλούν;» και «γιατί δεν απομονώνονται/απομακρύνονται από όλες τις νεολαίες των κομμάτων που τους χαρακτηρίζουν ανεπιθύμητους;»
Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση έχει αρχίσει να ξεφεύγει το τελευταίο διάστημα και όλοι όσοι αποποιούνται των ευθυνών τους θα πρέπει κάποια στιγμή να τις αναλάβουν, γιατί αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι αυτού του προβλήματος. Δυστυχώς, από ό,τι φαίνεται, το «αγαπημένο» blame game (σ.σ. αλληλοκατηγορίες), στο οποίο επιδίδονται συστηματικά τα πολιτικά κόμματα, στην Ελλάδα ξεκινάει από τα πρώτα κιόλας «αθώα» φοιτητικά χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου