«Υπό έλεγχο η κατάσταση στην Κομοτηνή» λέει ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Σισμανόγλειου Γιώργος Πατλάκας
«Θερίζει» ο ιός της γρίπης στο νησί της Σαμοθράκης και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που αποφασίστηκε να μην λειτουργήσει τουλάχιστον για μία ημέρα, το δημοτικό σχολείο της Καμαριώτισσας.
Μετά από εισήγηση της Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου, ο δήμαρχος του νησιού Νίκος Γαλατούμος, αποφάσισε το κλείσιμο του σχολείου για την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου (χθες). Με την ίδια απόφαση κλειστά παρέμειναν και τα ΚΔΑΠ Χώρας και Λακκώματος.
«Ησυχία» στη Ροδόπη
Εν αντιθέσει με το νησί του Έβρου, η κατάσταση στην Ροδόπη είναι μάλλον καλύτερη. Σύμφωνα με όσα είπε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm και τον Δήμο Μπακιρτζάκη ο νέος διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου «στο Νοσοκομείο της Κομοτηνής έχουμε περιστατικά ιώσεων, αλλά είναι υπό έλεγχο και δεν χρειάζεται να πάρουμε έκτακτα μέτρα».
Τα περιστατικά ελέγχονται και μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί επικίνδυνα στελέχη του ιού της γρίπης, ενώ όπως λέει ο κος Πατλάκας, ο αριθμός των ασθενών είναι αναμενόμενος για την εποχή που διανύουμε. Επιπλέον καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην καταγραφεί έξαρση της γρίπης, με τον γιατρό να υπογραμμίζει και τη σημασία του εμβολιασμού.
Τα κύρια μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης είναι:
• Η τήρηση των μέτρων υγιεινής των χεριών και αναπνευστικής υγιεινής (π.χ. κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος). Επισημαίνεται η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης και αποφυγής συγχρωτισμού για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.
• Η έγκαιρη χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 2 ημέρες) κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση. Υπενθυμίζεται ότι η σωστή χρήση των αντι-ιικών στις κλινικές ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού (ακόμη και σε ήπια συμπτώματα από γρίπη) προστατεύει από τις επιπλοκές. Τα αντι-ιικά φάρμακα χορηγούνται με απλή ιατρική συνταγή.
• Ο εμβολιασμός, που αποτελεί το πιο αποτελεσματικό τρόπο προστασίας από τη γρίπη, με προτεραιότητα στις ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.
Τέλος, ο ΕΟΔΥ τονίζει την ανάγκη συνέχισης του εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού με το αντιγριπικό εμβόλιο καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα και κατά την περίοδο της γρίπης.
xronos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου