Έντονες αντιδράσεις εξακολουθεί να προκαλεί η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να ενισχύσει με ποσό ύψους δύο εκατομμυρίων ευρώ την Θεολογική Σχολή Βοστώνης με το πρόσχημα της «στήριξης στην ομογένεια».
Δεν είναι μόνο το ύψος της πρωθυπουργικής δωρεάς προς ένα ιδιωτικό ίδρυμα στις ΗΠΑ, την ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά μαζικά σε περικοπή κονδυλίων από τα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας μας, αλλά και το γεγονός πως το κολέγιο της Βοστώνης ανήκει στην αρχιεπισκοπή Αμερικής, η οποία μαστίζεται εδώ και χρόνια από οικονομικά σκάνδαλα ύψους δεκάδων εκ. Δολαρίων. Το πλέον πρόσφατο κρούσμα έχει να κάνει με την ανοικοδόμηση του ναού του Αγίου Νικολάου, στο ZeroPoint. Μάλιστα, το σκάνδαλο αυτό υπήρξε η θρυαλλίδα για την αλλαγή του αρχιεπισκόπου. Επίσης, καταγγελίες για κακοδιαχείριση ή και διαφθορά, έχουν διατυπωθεί και για το ίδιο το κολέγιο και έχουν τύχει εξέτασης από τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές.
Την ίδια ώρα, όσοι γνωρίζουν την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά πανεπιστήμια, επισημαίνουν πως το ποσό που διατέθηκε για την «πρωθυπουργική δωρεά» θα επαρκούσε για την επίλυση πολλών προβλημάτων στα ιδρύματα.
Όπως σημειώνουν, δύο εκατ. ευρώ ακριβώς ήταν το κονδύλι για τη λειτουργία των 65 Διετών Προγραμμάτων Σπουδών σε 14 Πανεπιστήμια για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ, τα οποία έβαλε «στον πάγο» η Νίκη Κεραμέως. Αν η κυβέρνηση της ΝΔ δεν ακύρωνε τα προγράμματα αυτά, θα υπήρχε ελεύθερη εισαγωγή και όσοι ολοκλήρωναν θα έπαιρναν επαγγελματικά πιστοποιητικά ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Σε αυτά θα σπούδαζαν κάθε χρόνο 1500 νέοι. Αντιθέτως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει να τα διαθέσει για την ενίσχυση μια ιδιωτικής σχολής (με δίδακτρα πάνω από 20 χιλ. ευρώ) με 150 σπουδαστές.
Αξίζει να επισημανθεί δε ότι τα 65 Προγράμματα είχαν εγκριθεί από τις Συγκλήτους των αντίστοιχων Πανεπιστημίων και είχαν προταθεί μετά και από συνεννοήσεις με τοπικούς παραγωγικούς φορείς. Η κυβέρνηση τα ανέστειλε με τη δικαιολογία ότι «δεν είχαν προετοιμαστεί με σωστό τρόπο», αλλά στην πραγματικότητα για εξοικονόμηση χρημάτων.
Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του παραλογισμού καλό να έχει κάποιος κατά νου τις ακόλουθες συγκρίσεις: το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με περίπου 15 χιλ. φοιτητές το καθένα, λαμβάνουν από 2 εκ. ευρώ ετησίως για τα λειτουργικά τους έξοδα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Όσα θα παίρνει κάθε χρόνο το εκκλησιαστικό - ιδιωτικό κολέγιο του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης, αναδρομικά μάλιστα από το 2019.
ΣΥΡΙΖΑ: Άλλη μια απόδειξη του... επιτελικού ενδιαφέροντος της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το δημόσιο πανεπιστήμιο
«Προφανώς, για την κυβέρνηση έχουν μεγαλύτερη σημασία οι θεολογικές σπουδές 150 φοιτητών στις ΗΠΑ από τις σπουδές χιλιάδων ελληνόπουλων, σε δεκάδες τμήματα και επιστημονικές κατευθύνσεις στη χώρα μας. Άλλη μια απόδειξη του... επιτελικού ενδιαφέροντος της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το δημόσιο πανεπιστήμιο και γενικότερα τη δημόσια εκπαίδευση. Τι απομένει λοιπόν στους Έλληνες φοιτητές για να σπουδάσουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες; Να κάνουν τον σταυρό τους;» επισημαίνουν σκωπτικά πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αναφορικά με τα σκάνδαλα που ταλανίζουν τη σχολή σημειώνουν: «Προφανώς όλα αυτά τα γνωρίζει η κυβέρνηση, αλλά αποφάσισε με κριτήριο τις δημόσιες σχέσεις του πρωθυπουργού και όχι το δημόσιο συμφέρον».
Οι ίδιες πηγές προσθέτουν: «Οι προσπάθειες που καταβάλει η κυβέρνηση να αποκρούσει την κριτική που δέχεται για περικοπές στην Παιδεία, επικαλούμενη την ανάγκη στήριξης της “ταυτότητας” της ομογένειας στις ΗΠΑ, είναι αποπροσανατολιστική και απαράδεκτη. Η εθνική ταυτότητα των Ελλήνων της Αμερικής δεν υπηρετείται με κινήσεις δημοσίων σχέσεων του κ. Μητσοτάκη. Αντιθέτως, απαιτείται δραστήρια παρέμβαση του ελληνικού κράτους σε συνεργασία με τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές, ώστε τα παιδιά της ελληνοαμερικανικής κοινότητας να απολαμβάνουν το δικαίωμα σε μια ισότιμη εκπαίδευση και γνώση του ελληνικού πολιτισμού. Όλα αυτά μέσα στο πολυπολιτισμικό περιβάλλον των ΗΠΑ, ώστε η ελληνική ταυτότητά τους να είναι σύγχρονη και δημοκρατική. Κάτι τέτοιο βεβαίως δεν έχει καμιά σχέση με τη χρυσή χορηγία των δύο εκατομμυρίων ετησίως σε ένα ιδιωτικό εκκλησιαστικό κολλέγιο στη Βοστώνη που έχει μόλις 170 σπουδαστές και έχει σα σκοπό την εκπαίδευση ιερέων. Πόσο μάλλον που αυτή η χρυσή χορηγία δίνετε σε συνθήκες υποχρηματοδότησης των δημόσιων πανεπιστημίων στη χώρα μας».
«Τα σχέδια της Αρχιεπισκοπής Αμερικής για υποστήριξη της Θεολογικής Σχολής της Βοστώνης, στο πλαίσιο της γενικότερης -εξαιρετικά σημαντικής- προσπάθειας που καταβάλει σήμερα για κάθαρση και χρηστή διοίκηση, θα εξεταστούν με προσοχή όποτε παρουσιαστούν. Σίγουρα όμως το σοβαρό αυτό ζήτημα δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο εκμετάλλευσης από την κυβέρνηση για δημόσιες σχέσεις, επικοινωνιακή προβολή ή πρόσχημα για περικοπή δαπανών στην Παιδεία» καταλήγουν οι πηγές της Κουμουνδούρου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου