Μπρους Λι: Ο θρύλος των πολεμικών τεχνών που πέθανε γιατί δεν ήθελε να ιδρώνει - Η φοβερή ζωή του
Ο Μπρους Λι γεννήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια στις 27 Νοεμβρίου 1940 και ήταν Αμερικανός - με καταγωγή από το Χονγκ Κονγκ - ηθοποιός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος, συγγραφέας, φιλόσοφος και δάσκαλος πολεμικών τεχνών Κινεζικής καταγωγής
.Μέλος της όπερας ο πατέρας του
Είχε καταγωγή από το Χονγκ Κονγκ και αργότερα πήρε την αμερικανική υπηκοότητα και αποτελεί το τρίτο παιδί του Χου-Σεν Λι και της Γκρέισι Λι. Μάλιστα, γεννήθηκε όταν ο πατέρας του έκανε μια περιοδεία ως υψίφωνος μιας και ήταν μέλος της Καντονέζικης Όπερας και στην οι γονείς του, του έδωσαν το όνομα Ζενφαν Λι αλλά η νοσοκόμα που βοήθησε στη γέννα πρότεινε να του βγάλουν ένα Αμερικάνικο όνομα για να αποφευχθούν προβλήματα στο πιστοποιητικό γεννήσεως.
Η Χρονιά του Δράκου
Έτσι τον έγραψαν ως Μπρους Λι. Η χρονιά της γέννησής του, το 1940, είναι «Η Χρονιά του Δράκου» σύμφωνα με τον κινέζικο ζωδιακό κύκλο και η ώρα της γέννησής του (ανάμεσα στις 6 πμ και 8 πμ) ονομάστηκε «Η Ώρα του Δράκου».
Έπειτα από λίγους μήνες η οικογένεια επέστρεψε στο Χονγκ Κονγκ, λόγω της εργασίας του πατέρα του, πέρασε τα παιδικά του χρόνια εκεί. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ο Μπρους άρχισε να παίζει σε πολλές ταινίες από την ηλικία των 6.
Το ξύλο με γειτονικές συμμορίες
Μέχρι την ηλικία των 18, είχε εμφανιστεί σε πάνω από 20 ταινίες με την πιο γνωστή «Τhe Orphan». Παράλληλα, μελετούσε πολεμικές τέχνες και λάμβανε μέρος σε σχολικούς αγώνες Γουίν Τσουν και πυγμαχίας. Όμως, τα βράδια έπαιζε ξύλο με γειτονικές συμμορίες από την ηλικία των 11 χρόνων.
Ήταν ένα ενεργητικό παιδί που ήθελε να κάψει την υπερβολική του ενέργεια συμμετέχοντας σε αγώνες δρόμου. Αν και αυτό οφειλόταν περισσότερο στο περιβάλλον και τη δραστηριότητα συμμοριών που περιέβαλε το σπίτι των γονιών του. Οι γονείς του τον ενθάρρυναν να μάθει πολεμικές τέχνες, όμως, λόγω των κακών βαθμών και πιθανών προβλημάτων με τη συμπεριφορά του, προσπάθησαν να τον μεταφέρουν σε άλλο γυμνάσιο.
Φόβοι για συμβόλαιο θανάτου
Σε έναν έντονο καυγά στο δρόμο είχε ως αποτέλεσμα την εμπλοκή της αστυνομίας, αλλά αυτό δεν τον απέτρεψε, αλλά συνέχισε να εμπλέκεται σε μάχες. Ο Μπρους Λι φέρεται να ξυλοκόπησε τον γιο ενός μέλους συμμορίας και η αστυνομία φοβόταν ότι οι δεσμοί του θύματος με το οργανωμένο έγκλημα θα σήμαινε μεγάλο πρόβλημα για τον Λι, μέχρι και για συμβόλαιο θανάτου.
Ένα άλλο σενάριο, ισχυρίζεται ότι ο Μπρους Λι απελάθηκε από το σχολείο και χρειαζόταν απεγνωσμένα αλλαγή ζωής και είτε η εμπλοκή του οργανωμένου εγκλήματος είναι αλήθεια είτε όχι, οι γονείς του πίστευαν ότι χρειαζόταν μια πιο δραματική αλλαγή σκηνικού για να τον διδάξει πειθαρχία και τον έστειλε να ζήσει στις ΗΠΑ.
Η ζωή στις ΗΠΑ
Έτσι έμεινε με την μεγαλύτερη αδερφή του στο Σαν Φρανσίσκο για λίγο και στη συνέχεια μετακόμισε στο Σιάτλ για να τελειώσει το γυμνάσιο και να συνεχίσει τις σπουδές του στις πολεμικές τέχνες. Εκεί γνώρισε και τη μετέπειτα σύζυγό του Λίντα (παντρεύτηκαν το 1964 στο εκκλησάκι του πανεπιστημίου), με την οποία απέκτησε δύο παιδιά.
Ιδρυτής του Jeet Kune Do
Υπήρξε ο ιδρυτής της πολεμικής τέχνης Τζιτ Κουν Ντο (Jeet Kune Do) ή «τον τρόπο της αναχαίτισης της γροθιάς» και είναι διεθνώς αναγνωρισμένος ως ο κορυφαίος δάσκαλος πολεμικών τεχνών του 20ού αιώνα.
«Το JKD δεν είναι μια μορφή ειδικής προετοιμασίας με τη δική της άκαμπτη φιλοσοφία. Εξετάζει τη μάχη όχι από μία μόνο γωνία, αλλά από όλες τις πιθανές γωνίες. Δεν δεσμεύεται από κανέναν και επομένως είναι ελεύθερη», εξήγησε ο Bruce Lee και είχε ένα ρητό: «Η ζωή είναι μια συνεχής κίνηση - ρυθμική αλλά και τυχαία. Η ζωή είναι συνεχής αλλαγή και όχι στασιμότητα», είχε πει.
Η κίνηση Dragon Flag
Η αφοσίωση του Μπρους Λι στη γυμναστική ήταν σχεδόν απαράμιλλη και πολλοί σύγχρονοι φανατικοί της φυσικής κατάστασης τον κοιτάζουν για έμπνευση. Έκανε προπόνηση με βάρη και ανέπτυξε τους κοιλιακούς του τόσο έντονα. Μπορούσε να τραβήξει μια κίνηση που ονομάζεται Dragon Flag στην οποία θα κρατούσε το σώμα του όρθιο και παράλληλα με το έδαφος με μόνο τους ώμους του για υποστήριξη.
Η γροθιά One-Inch Punch
Εκπαιδευόταν στις γροθιές καθημερινά και ήταν γνωστός για το One-Inch Punch, όπου κάθε μυς και κόκκαλο στο σώμα του να εργαζόταν μαζί για να δημιουργήσει το χτύπημα, επιτρέποντάς του να φαίνεται ότι έχει τη δύναμη του Σούπερμαν σε ένα μόνο χέρι.
Έπαιξε σε έξι κινηματογραφικές ταινίες και αυτό τον καθιέρωσε στην συνείδηση του κόσμου ως διαχρονικό πρότυπο, όντας ένας από τους επιτυχέστερους ηθοποιούς στην ιστορία του κινηματογράφου.
Η ανησυχία για το σώμα του
Ο Μπρους Λι, όμως, φερόταν να ανησυχεί τόσο πολύ για το σώμα του που έκοψε οτιδήποτε θεωρείται ανθυγιεινό και κατανάλωνε μεγάλες ποσότητες βιταμινών.
Η επέμβαση να αφαιρέσει τους ιδρωτοποιούς αδένες από τις μασχάλες
Ισχυρίστηκε ότι οι ιδρωμένες μασχάλες φαίνονται άσχημες στην οθόνη, και δεδομένου ότι ήταν φυσικά αδύνατο να μην ιδρώσει ο ίδιος, πήρε δραστικά μέτρα. Έκανε ειδική επέμβαση για να αφαιρέσει τους ιδρωτοποιούς αδένες από τις μασχάλες του. Όμως, αυτό προκαλούσε το σώμα του να μην μπορεί να χειριστεί τη θερμότητα.
Το ανθρώπινο σώμα χρησιμοποιεί τους ιδρωτοποιούς αδένες για να κρυώσει όταν έρχεται αντιμέτωπο με υψηλή θερμότητα και η μείωση της αποτελεσματικότητας αυτής της διαδικασίας κατέληξε προκαλώντας στον Μπρους Λι άλλα προβλήματα.
Η κατάρρευση στα γυρίσματα
Στις 10 Μαΐου του 1973, ο Λι κατέρρευσε κατά τα γυρίσματα της ταινίας «Ο κίτρινος πράκτωρ του Χονγκ Κονγκ», όταν οι παραγωγοί απενεργοποίησαν τον κλιματισμό για να ελέγξουν το επίπεδο θορύβου στο δωμάτιο. Αυτό κατέληξε να κάνει το μικροσκοπικό δωμάτιο εξαιρετικά ζεστό και ο Λι ουσιαστικά υπέφερε από θερμοπληξία και λιποθύμησε. Έπειτα από αρκετούς σπασμούς, οι γιατροί έσπευσαν τον Λι σε νοσοκομείο και τον έσωσαν από ένα σχεδόν θανατηφόρο εγκεφαλικό οίδημα.
Tο εγκεφαλικό οίδημα
Οι γιατροί του χορήγησαν μαννιτόλη ώστε να αποφευχθεί το πρήξιμο. Μετά από μια σύντομη παραμονή στο νοσοκομείο, ένιωθε πολύ καλύτερα.
Οι γιατροί αναγνώρισαν τα συμπτώματα του εγκεφαλικού οιδήματος, μια κατάσταση στην οποία το υπερβολικό υγρό στον εγκέφαλο προκαλεί πρήξιμο και πόνο και ήταν σε θέση να τον θεραπεύσει αμέσως με μαννιτόλη.
Μέχρι τις 20 Ιουλίου, φαινόταν να αναρρώνει πολύ καλά από το εγκεφαλικό του οίδημα και, εκτός από το παράπονο για περιστασιακό πονοκέφαλο, δεν έδωσε στους φίλους του κανένα λόγο να ανησυχούν.
Η μέρα του θανάτου του Μπρους Λι ήταν απασχολημένη. Ήταν στο Χονγκ Κονγκ, όπου έγιναν πολλές από τις ταινίες του, και είχε συναντηθεί με τον παραγωγό Raymond Chow για τις περισσότερες ημέρες συζητώντας την επερχόμενη ταινία του.
Μετά τη συνάντηση, ο Μπρους πήγε στο διαμέρισμα ενός φίλου - ή, όπως κάποιοι αργότερα θα διευκρίνιζαν, την ερωμένη του, την ταϊβανέζα ηθοποιό Betty Ting Pei. Ήταν μόνοι για αρκετές ώρες, έπειτα έκαναν σχέδια για δείπνο με τον παραγωγό του Lee για να ολοκληρώσουν την ταινία του.
Περίπου στις 7:30 το απόγευμα, λίγο πριν αναχωρήσουν, ο Λι παραπονέθηκε για πονοκέφαλο. Η Ting Pei έδωσε στον Λι ένα Equagesic, ένα κοινό παυσίπονο που περιέχει ασπιρίνη και ένα ηρεμιστικό γνωστό ως meprobamate. Αφού το πήρε, πήγε να ξαπλώσει.
Μετά από μερικές ώρες, όταν ο Λι δεν κατέβηκε για δείπνο, η Τινγκ Πι ανέβηκε για να τον ελέγξει και τον βρήκε να μην ανταποκρίνεται. Κάλεσε τον παραγωγό και προσπάθησε να ξυπνήσει τον Λι χωρίς επιτυχία. Όταν το ασθενοφόρο έφτασε στο νοσοκομείο, ο Λι ήταν νεκρός.
Τελικά ο πονοκέφαλος και το εγκεφαλικό οίδημα, από την πρώτη του κατάρρευση, τον οδήγησε σε μια επανάληψη της πρώτης με αποτέλεσμα τον θάνατό του στις 20 Ιουλίου 1973.
Τα σενάρια για το θάνατό του και του γιου του
Ο θάνατός του έχει αποδοθεί ακόμα και σε μπλεξίματα με τον κινεζικό υπόκοσμο ή και σε κατάρα, αφού ο γιος του Μπράντον Λι, που ήταν, επίσης, ηθοποιός, που βρήκε τραγικό θάνατο στα γυρίσματα της ταινίας «Το κοράκι» σε ηλικία 28 ετών. Στις 31 Μαρτίου 1993, μαγνητοσκοπούσαν μία σκηνή στο στούντιο Καρόλκο, στο Γουίλμινγκτον της Βόρειας Καρολίνα, όπου ο πρωταγωνιστής Μπράντον Λι πυροβολήθηκε από τον Funboy, τον οποίο υποδυόταν ο ηθοποιός Μάικλ Μάσι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου