Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021

Τα Επιμελητήρια στη πρώτη γραμμή της μάχης για να κρατηθούν ζωντανές οι επιχειρήσεις

 


Πριν από μερικές μέρες συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τον εντοπισμό των πρώτων κρουσμάτων της νόσου COVID-19 στη χώρα μας. Σήμερα, η πανδημία είναι ακόμα εδώ και συνεχίζει να προκαλεί «έμφραγμα», όχι μόνο σε άμεσα πληττόμενους κλάδους, αλλά συνολικά στη λειτουργία της αγοράς.

Αυτό που έχει αλλάξει προς το καλύτερο, είναι το γεγονός ότι έχουν ξεκινήσει και προχωρούν οι εμβολιασμοί.

Σε αντίθεση με πέρσι, μπορούμε να δούμε πλέον στον ορίζοντα το τέλος της κρίσης.

Μπορούμε να ελπίζουμε ότι προς τα μέσα της χρονιάς, τα πράγματα θα είναι καλύτερα.

Μέχρι τότε, όμως, οι επιχειρήσεις και ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες, κινδυνεύουν περισσότερο από ποτέ.

Γιατί σε αντίθεση με την πρώτη φάση της πανδημίας, δεν έχουν πια «λίπος» να κάψουν.

Δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν εξ ιδίων τις υποχρεώσεις τους, την ώρα που οι τζίροι καταρρέουν – και σε ορισμένους κλάδους έχουν σχεδόν μηδενιστεί.

Τα μέτρα προστασίας που εφαρμόζει ως τώρα η κυβέρνηση, έχουν δώσει βεβαίως σημαντικές ανάσες, στο μέτρο πάντα των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας.

Πρέπει, επίσης, να αναγνωρίσουμε τη θετική στάση της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, σε πολλά από τα αιτήματα και τις προτάσεις των φορέων της αγοράς.

Οι ανάγκες, όμως, είναι μεγάλες και είναι βέβαιο ότι θα χρειαστούν περισσότερες ακόμη παρεμβάσεις. Ώστε η ζημιά στην πραγματική οικονομία να μη γίνει μη αναστρέψιμη.

Συνεχίζουμε, λοιπόν, ως εκπρόσωποι της Επιμελητηριακής κοινότητας, να διατηρούμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και να μεταφέρουμε τη φωνή των επιχειρήσεων.

Συνεχίζουμε να αναδεικνύουμε τα προβλήματα και να αναζητούμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις, στηρίζοντας παράλληλα την καθημερινότητα των μελών μας.

Συνεχίζουμε να συμμετέχουμε ουσιαστικά στο διάλογο, για τη διαμόρφωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος της χώρας.

Θα αναφέρω ενδεικτικά μερικές από τις πιο σημαντικές δράσεις και διεκδικήσεις μας.

Έχουμε προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη όλων των επιχειρήσεων, ενάντια στις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης.

Υποστηρίζοντας τα αιτήματα των φορέων, έχουμε καταθέσει εξειδικευμένες προτάσεις, για την ενίσχυση και την ανάκαμψη των κλάδων που πλήττονται εντονότερα από την πανδημία, όπως είναι ο τουρισμός και η εστίαση.

Έχουμε αναδείξει σε όλους τους τόνους, το πρόβλημα του αποκλεισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τον τραπεζικό δανεισμό.

Έχουμε ζητήσει να υπάρξουν γενναίες δράσεις χρηματοδότησης, κυρίως μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, χωρίς την παρεμβολή των τραπεζών.

Κινητοποιηθήκαμε ώστε να δοθεί λύση στο μεγάλο πρόβλημα των επιταγών.

Ζητήσαμε να ενταχθούν και τα φυσικά πρόσωπα – οι εταίροι των ΟΕ και ΕΕ – στα μέτρα προστασίας που ισχύουν για τις επιχειρήσεις και σε όσα επιπλέον θα ανακοινωθούν στο επόμενο διάστημα.

Αναπτύξαμε δωρεάν ψηφιακές λύσεις για την άμεση διευκόλυνση όλων των μικρών επιχειρήσεων στο χώρο του λιανεμπορίου, αλλά και τη δυνατότητα ψηφιακού εκθετηρίου για τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν πωλήσεις b2b.

Επίσης, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής μας παρουσίας, έχουμε προτείνει και διεκδικούμε πολιτική απόφαση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ΕΚΤ, για τη συγχώρεση χρέους των κρατών – μελών.

Πρόκειται για μια επιβεβλημένη κίνηση αλληλεγγύης, ώστε να μπορέσουν οι κυβερνήσεις – ιδιαίτερα αυτές που έχουν περιορισμένα δημοσιονομικά περιθώρια, όπως η Ελλάδα – να στηρίξουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Πρέπει η ΕΚΤ να προχωρήσει σε ελάφρυνση χρέους όλων των χωρών, μετατρέποντας ένα τμήμα του δημοσίου χρέους που βρίσκεται στα χέρια της σε ομόλογο χωρίς τακτή λήξη και χωρίς τοκομερίδιο.

Η μείωση αυτή, σε συνδυασμό με το Ταμείο Ανάκαμψης και με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, θα μπορούσε να βοηθήσει στη διαχείριση των προβλημάτων. Ιδιαίτερα στα κράτη που έχουν υψηλό δημόσιο χρέος, αλλά παρ’ όλα αυτά πρέπει να χρησιμοποιήσουν δημοσιονομικά μέτρα, για να ενισχύσουν τις οικονομίες τους.
Όσον αφορά, τώρα, τις πιο πρόσφατες εξελίξεις:

Όπως γνωρίζετε, την περασμένη Δευτέρα συζητήθηκε στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις Δημόσιες Συμβάσεις. Στο οποίο περιλαμβάνονται και θέματα που αφορούν την επιμελητηριακή νομοθεσία

Σε αυτή τη συζήτηση συμμετείχα και είχα την ευκαιρία να καταθέσω τις θέσεις της Επιμελητηριακής Κοινότητας, σε δύο σημεία.

o Πρώτον, σε ό,τι αφορά τις δημόσιες συμβάσεις, ζητήσαμε την απόσυρση δύο άρθρων του νομοσχεδίου, που αφορούν τη σύσταση Υπηρεσίας ΓΕΜΗ και ΥΜΣ στο Τεχνικό Επιμελητήριο. Θεωρούμε ότι μια τέτοια κίνηση θα απαξιώσει τη δουλειά που έχει γίνει μέχρι τώρα από τα Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια. Θα δημιουργήσει σύγχυση και αχρείαστες προστριβές, θα υποβαθμίσει την ποιότητα της εξυπηρέτησης των τεχνικών επιχειρήσεων. Αίτημά μας, λοιπόν, είναι να αποσυρθούν οι συγκεκριμένες προβλέψεις.

o Δεύτερον, υποστηρίξαμε την πρόταση για αναβολή των επιμελητηριακών εκλογών, για ένα έτος. Το γιατί είναι πιστεύω προφανές. Τη στιγμή που ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων της χώρας είτε είναι κλειστές, είτε υπολειτουργούν, θα ήταν παράλογο να ξεκινήσει τώρα μια προεκλογική περίοδος.

o Οι επιχειρήσεις αυτή τη στιγμή αγωνίζονται να επιβιώσουν. Δεν έχουν την πολυτέλεια, δεν έχουν το χρόνο ούτε την ενέργεια να συμμετέχουν σε εκλογικές διαδικασίες.

Προτεραιότητα όλων μας είναι τώρα να ξεπεράσουμε την κρίση, με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες. Να κάνουμε όλοι μαζί, ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να σωθούν βιώσιμες επιχειρήσεις, που βρέθηκαν σε δύσκολη θέση εξαιτίας της πανδημίας. Για να σωθούν οι κόποι χιλιάδων επιχειρηματιών, οι δουλειές και το εισόδημα χιλιάδων οικογενειών.

Εκλογές μπορούμε να κάνουμε του χρόνου, όταν – όπως όλοι ελπίζουμε – θα έχουμε αφήσει πίσω μας την πανδημία.

Τώρα, είναι καθήκον μας να σταθούμε στο πλευρό των μελών μας και να δώσουμε μαζί τους τη μάχη.

Αλλά και να συμμετάσχουμε, με τη θεσμική μας αρμοδιότητα, στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της επόμενης μέρας.

Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, που ελπίζουμε ότι σύντομα θα αρχίσουν να εκταμιεύονται, είναι η ευκαιρία της χώρας, όχι μόνο να ανακάμψει από την κρίση, αλλά να στηρίξει την οικονομία της σε πιο γερές και βιώσιμες βάσεις.

Είναι η ευκαιρία μας να δυναμώσουμε τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις όλης της χώρας, ώστε να μη μείνει κανείς πίσω. Να διεκδικήσουμε πόρους και πολιτικές για την ανάπτυξη και τη μεγέθυνσή τους. Να διεκδικήσουμε προγράμματα για την ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους, για την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού τους. Για την πρόσβασή τους στην καινοτομία.

Τα Επιμελητήρια είναι οι φορείς που βρίσκονται σε άμεση επαφή με τις ανάγκες των επιχειρήσεων, γνωρίζουν τα προβλήματα και τις δυνατότητες, ανά περιοχή και κλάδο.

Είναι λοιπόν απαραίτητη η συμμετοχή τους τόσο στο σχεδιασμό όσο και στην υλοποίηση των αναπτυξιακών δράσεων της επόμενης περιόδου.

Ώστε αυτές να είναι καλύτερα στοχευμένες και αποτελεσματικές. Να πιάσουν τόπο και να δημιουργήσουν όφελος και προστιθέμενη αξία, εκεί που χρειάζεται.

Συνεχίζουμε, λοιπόν, τις προσπάθειές μας και αυτή τη χρονιά με ξεκάθαρες προτεραιότητες.

Παραμένουμε δίπλα στις επιχειρήσεις και στηρίζουμε τον αγώνα τους με κάθε τρόπο, μέχρι να περάσει και αυτή η καταιγίδα.

Διεκδικούμε ρόλο και συμμετοχή στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη της οικονομίας, μετά την κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου