Καταστροφική η διαχείριση κατά την πανδημία - Κυβερνητικές αστοχίες και αβλεψίες οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε κατάρρευση και «Μνημόνια»
Ύστερα από μία δεκαετία περίπου, στην Ελλάδα φαίνεται να επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό: η οικονομία κατευθύνεται ολοταχώς στα βράχια και ταυτόχρονα η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει πως διατηρεί τον έλεγχο.
Ήδη από το μέσον του Αυγούστου τα μηνύματα που εκπέμπονται από όλα τα πεδία της οικονομίας για τον ερχόμενο χειμώνα και για το 2021 είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά και προοιωνίζονται έκρηξη ανεργίας, δεκάδες χιλιάδες λουκέτα στις επιχειρήσεις, ματαίωση των υπεσχημένων φοροελαφρύνσεων και βάθυνση της ύφεσης.
Πρακτικά ταύτα, η κυβέρνηση παρέχει με το «σταγονόμετρο» κεφάλαια για στήριξη της οικονομίας. Ενδεικτικό είναι πως έως το τέλος του Ιουλίου είχαν διατεθεί μόλις 4,8 δισ. ευρώ, ενώ η «πρωτογενής» απόκλιση του προϋπολογισμού ανήλθε στα 9,37 δισ. ευρώ. Μεταξύ δε αυτών των απαίσιων οιωνών, ξεχωρίζουν οι εξής:
Ξεφεύγει η ανεργία
* Το ταχύτατο σκαρφάλωμα της ανεργίας από το 14,5% τον Μάρτιο στο 15,7% τον Απρίλιο και στο 17,0% τον Μάιο, και μάλιστα χωρίς να καταγράφονται στο ποσοστό των ανέργων οι εκατοντάδες χιλιάδες που είτε οι στατιστικές μετρήσεις τους καταχωρίζουν στον μη ενεργό πληθυσμό είτε τελούν σε αναστολή εργασίας.
* Η συρρίκνωση του τζίρου στο λιανεμπόριο κατά 13,8% τον Μάιο που ανακοίνωσε η ΕΛ.ΣΤΑΤ., η οποία σε ορισμένα είδη καταστημάτων, όπως είναι τα πρατήρια καυσίμων, έφθασε το 37,3% και το 33,9% στα βιβλιοπωλεία. Η υποχώρηση της αξίας των ελληνικών εξαγωγών κατά 2,05 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο.
Έρχεται τσουνάμι 50.000 λουκέτων
* Τα «λουκέτα» στην αγορά, που αυξάνονται αλματωδώς. Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργο Καββαθά, το επόμενο τρίμηνο θα έχουμε σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων περί τα 50.000 λουκέτα. Το ποσοστό αυτό σημαίνει συν τοις άλλοις ακόμη 4 ποσοστιαίες μονάδες αύξηση της ανεργίας.
* Το de facto ανενεργό, ως προς τις χορηγήσεις δανείων στις επιχειρήσεις που χρειάζονται ρευστότητα, τραπεζικό σύστημα.
Φρούδες αποδείχθηκαν οι ελπίδες για τον τουρισμό
Η τελευταία ελπίδα μήπως περισωθεί κάτι στην επελαύνουσα ύφεση, που ήταν ο τουρισμός, εξατμίστηκε. Από την 1η Αυγούστου, οπότε ο ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων κορωνοϊού έγινε τριψήφιος, καθώς είχαν ανακοινωθεί εκείνη την ημέρα 110 περιπτώσεις, ο υγειονομικός κίνδυνος σήμανε προειδοποιητικό συναγερμό. Από δε τις 4 Αυγούστου ο αριθμός είναι για πρώτη φορά -μετά τα 156 κρούσματα της 21ης Απριλίου- σταθερά τριψήφιος (121... 124... 153... 151... 152... 203... 126... 196... 262...) και με τάση ανοδική.
Η αναζωπύρωση του υγειονομικού προβλήματος δεν διέλαθε, όπως ήταν αναμενόμενο, της προσοχής των ξένων, είτε εκείνων οι οποίοι ήδη παραθέριζαν στη χώρα μας είτε εκείνων που είχαν ήδη κλείσει κάποιο κατάλυμα σε ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς είτε απλώς σχεδίαζαν ή έστω σκέπτονταν να έλθουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες στην Ελλάδα.
Όσον αφορά την πρώτη ομάδα, αυτή των τουριστών που βρίσκονταν στην χώρα μας, παρατηρήθηκαν σε διάφορα μέρη φαινόμενα πρόωρων αναχωρήσεων. Μεταξύ της δεύτερης ομάδας η αναστάτωση ήταν σαφώς εμφανέστερη με την εκδήλωση ενός νέου κύματος μαζικών ακυρώσεων. Όσον αφορά δε την τρίτη ομάδα, αυτή είναι αδύνατον βεβαίως να μετρηθεί, εκτιμάται ωστόσο ότι θα συντελέσει και αυτή τα μάλα στην πρόωρη λήξη της φετινής τουριστικής περιόδου διαψεύδοντας τις προσδοκίες της κυβέρνησης για επιμήκυνση της σεζόν.
Η τάση αυτή πιστοποιείται καθημερινώς και παντοιοτρόπως, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την ανακοίνωση της GlobalData, και συγκεκριμένα του αναλυτή της εταιρείας Ραλφ Χόλιστερ, για κίνδυνο ακυρώσεων κρατήσεων Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα, αλλά και επιβολής καραντίνας από την ελληνική κυβέρνηση στις αφίξεις από Ελλάδα εξαιτίας των αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού.
Δημοσιονομικός εκτροχιασμός
Και ενώ από τον τουρισμό, που υφίσταται τις αλλοπρόσαλλες κυβερνητικές επιλογές, μέχρι το χρηματιστήριο, που έχει υποχωρήσει στα επίπεδα των 630 μονάδων, και από τη μείωση του τζίρου κατά 55,8% με απώλειες 896 εκατ. ευρώ τον Μάιο στις επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή μέχρι την εκτόξευση της ανεργίας στο 17% τον ίδιο μήνα, όλες οι επιμέρους αγορές και οι μακροοικονομικοί δείκτες πιστοποιούν τον εκτροχιασμό της ελληνικής οικονομίας.
Το ίδιο ή και περισσότερο αρνητική είναι όμως η εικόνα στα δημόσια οικονομικά, η οποία επίσης δείχνει σημάδια εκτροχιασμού ως συνέπεια των αστοχιών με τις οποίες η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του κορωνοϊού. Η δε πορεία του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους είναι το λιγότερο αποκαρδιωτική.
Όπως δείχνουν τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών τον Ιούλιο σχηματίστηκε πρωτογενές έλλειμμα 8.199 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1.166 εκατ. ευρώ (απόκλιση 9.365 εκατ. ευρώ) και πρωτογενούς πλεονάσματος 1.763 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2019. Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε το ιδιαίτερα χαμηλό ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, το οποίο κατήλθε σε 23.106 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 4.966 εκατ. ευρώ ή 17,7% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού.
Τα συνολικά κρατικά έσοδα ήταν 25.940 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 4.479 εκατ. ευρώ ή 14,7% έναντι του στόχου, με τα έσοδα από φόρους στα 22.678 εκατ. ευρώ, 3.570 εκατ. ευρώ ή 13,6% κάτω του στόχου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου