700.000 επιχειρήσεις ζητούν να μοιραστούν 1,5 δισ. ευρώ – «Λίγα σε πολλούς» μετά το «πάρτυ» με την Επιστρεπτέα προκαταβολή 4
«Κόφτη» στα ποσά της επιδότησης, αλλά και στον αριθμό των δικαιούχων θα αναγκαστεί να βάλει η κυβέρνηση, για την Επιστρεπτέα προκαταβολή 5. Στην Επιστρεπτέα 4 τον Δεκέμβριο είχαν προϋπολογιστεί για να δοθούν 1,5 δισ. αλλά οι πληρωμές έφτασαν στα 2,2 δισεκατομμύρια. «Η Επιστρεπτέα 5 εξισορροπεί τα πράγματα» λένε τώρα στο υπουργείο Οικονομικών. «Θα συνυπολογίζονται όσα τυχόν πήραν δικαιούχοι σε προηγούμενη φάση και έτσι έρχονται “στα ίσα τους” όλοι», όπως εξηγούν.
Η διορία υποβολής των αιτήσεων στο MyBusinessSupport λήγει σήμερα, αλλά με την παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών, από τις 15 Ιανουαρίου και μέσα σε 4 ημέρες (εκ των οποίων οι δύο ήταν σαββατοκύριακο) πρόλαβανα να συμμετάσχουν τουλάχιστον 200.000 επιχειρήσεις παραπάνω, από τις 479.996 που είχαν μπει μέχρι το βράδυ πριν ανακοινωθεί η παράταση.
Έτσι έφθασαν συνολικά στις 680.697 μέχρι το βράδυ χθες οι επιχειρήσεις που ζητούν μερίδιο από τα 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ που θα πληρωθούν στα τέλη του μηνός. Και μέχρι το βράδυ σήμερα φαντάζει κάτι παραπάνω από βέβαιον ότι οι αιτήσεις στο MyBusinessSupport της ΑΑΔΕ μπορεί να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν και τις 700.000 τελικά.
Άλλη παράταση δεν θα δοθεί, προκειμένου να πληρωθούν οι δικαιούχοι πριν τα τέλη του μηνός.
Δεδομένου όμως ότι το ελάχιστο ποσόν που θα λάβει κάθε δικαιούχος δεν μπορεί να πέσιε κάτω από 1.000 ευρώ, εύκολα συμπεραίνει κανείς πως το μισό κονδύλι από τα 1,5 δισ. θα εξανεμιστεί αυτομάτως, από το πρώτο χιλιάρικο που θα πρέπει να λάβουν οι ενδιαφερόμενοι.
Για να μην εκφυλιστεί η Επιστρεπτέα 5 σε… διανομή 1-2 χιλιάρικων, θα μπουν σε εφαρμογή οι ειδικοί «κόφτες». Μόλις κλείσουν οι αιτήσεις, ΑΑΔΕ και Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα περάσουν από λεπτό «κόσκινο» όλες τις επιχειρήσεις που έκαναν αίτηση. Θα βρουν τι τζίρο είχαν πέρυσι, τι έχασαν φέτος, τι ΚΑΔ έχουν, αν έχουν εργαζόμενους και όποιο άλλο στοιχείο μπορεί να δείχνει ποιοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη τα λεφτά από την Επιστρεπτέα 5.
Κυρίως όμως θα δούνε ποιοι πρόλαβαν και πήραν ήδη λεφτά από τις προηγούμενες επιστρεπτές, καθώς και ποιοι δεν έχουν φτάσει ακόμα «στην πηγή για να πιουν νερό».
Έτσι, για παράδειγμα, με την απόφαση που θα εκδοθεί μέσα στην εβδομάδα, θα τεθούν:
· το κριτήριο πτώσης του τζίρου, σε τέτοιο ύψος (άνω του 20% πιθανότατατ) που θα αποκλείσει έναν αριθμό επαγγελματιών και επιχειρήσεων που δεν είδαν κάθετη βουτιά στα έσοδά τους το 2020. Αυτομάτως τότε, οι 700.000 αιτήσεις μπορεί να οδηγούν πχ σε 500.000 δικαιούχους. Και στην Επιστρεπτέα 4 άλλωστε, «κόπηκαν» περί τις 100.000 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί και την επιχορήγηση έλαβαν οι 450.000 από τους 550.000 που κατέθεσαν αποδεκτή αίτηση (ενώ και άλλες 300.000 αιτήσεις είχαν αυτομάτως απορριφθεί κατά την υποβολή τους).
· το ελάχιστον όριο χρηματοδότησης. Τα 1.000 ευρώ ίσχυαν και στην Επιστρεπτέα 4, αλλά τότε ίσχυσε και 2.000 ευρώ κατέλάχιστον για τις επιχειρήσεις σε αναστολή. Τώρα πλέον τα 1.000 ευρώ δεν κλιμακώνονται αλλά ισχύσουν ως ελάχιστο ποσόν αδιακρίτως για όλους.
· ποιοι έλαβαν ήδη επιστρεπτέα 1-4. Αυτό θα «ψαλιδίσει» επιχορηγήσεις που θα ξεπερνούσαν τα 5.000 ή και 10.000 ευρώ. Και αυτό διότι πολλοί πρόλαβαν στην Επιστρεπτέα 4 και πήραν ποσά της τάξεως των 20.000 ή και 50.000 ευρώ, από κομμωτήρια μέχρι και μικρές βιοτεχνίες, ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων τους κλπ.
Αυτό τώρα αλλάζει. Τα ποσά που θα βγουν με τον νέο αλγόριθμο θα είναι πολύ μικρότερα για τους περισσότερους, αφού θα αφαιρούνται και όσα πήραν ήδη.
Στο υπουργείο Οικονομικών εξηγούν πως ελάχιστοι θα δουν πολύ μεγάλα ποσά στους λογαριασμούς τους. Στην επιστρεπτέα 4 οι δικαιούχοι είχαν πάρει 700 εκατ. παραπάνω. Και η μεγαλύτερη επιβάρυνση προκλήθηκε λόγω του αλγόριθμου και όχι λόγω του αυξημένου αριθμού δικαιούχων που πήραν από 1.000-2.000 ευρώ ο καθένας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου