Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021

υγκέντρωση διαμαρτυρίας φοιτητών σήμερα Πέμπτη, στην κεντρική πλατεία Ξάνθης

 

Κινητοποίηση του Συλλόγου Φοιτητών Ξάνθης 14.1.21// Κεντρ. Πλατεία // 12:00 έναντια στα νέα μέτρα Κεραμέως για την ανώτατη εκπαίδευση

Απόφαση Συλλόγου Φοιτητών Ξάνθης

Σε συνέχεια της συνολικής επίθεσης που ξεδιπλώνει το σύστημα απέναντι στα δικαιώματα του λαού, το Υπουργείο Παιδείας θέτει σε δημόσια διαβούλευση νέο νομοσχέδιο για την ανώτατη και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.Θα αλλάζει τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα εισάγει όριο φοίτησης στα πανεπιστήμια και θα περιέχει την συγκρότηση ομάδας πανεπιστημιακής αστυνομίας. Πρόκειται για μέτρα που αποτελούν casus belli για το φοιτητικό και μαθητικό κίνημα εδώ και δεκαετίες και θα αλλάξουν άρδην τον χάρτη της εκπαίδευσης στην κατεύθυνση προσαρμογής στις ανάγκες του κεφαλαίου, εξαλείφοντας τα εναπομείναντα δικαιώματα της νεολαίας στις σπουδές.

Ο τρόπος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλάζει ουσιαστικά, καθώς πλέον θα ορίζεται ελάχιστη βάση εισαγωγής από τα ίδια τα ιδρύματα και στη συνέχεια οι μαθητές/ριες θα καλούνται να συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά τους σε δύο φάσεις. Ο καθορισμός της βάσης εισαγωγής από τα πανεπιστήμια θα καθορίζεται ως ποσοστό του μέσου όρου των επιδόσεων των μαθητών, με διάφορα ακαδημαικά κριτήρια. Ένα τέτοιο μέτρο θα οδηγήσει στην άμεση μείωση του αριθμού των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, κίνηση που φράσει και διασπά την μαζική ένταξη της νεολαίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αφ’ ετέρου εντατικοποιεί τους ρυθμούς εκπαίδευσης της νεολαίας ήδη από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, προσθέτοντας έξτρα εξεταστικά φίλτρα τα οποία κάνουν ακόμα πιο επίπονη τη διαδικασία των εξετάσεων για να μπορέσει κάποιος να περάσει σε μια σχολή, ενώ δεσμεύοντας τους μαθητές με πολύ πιο σκληρούς όρους σε μια «αποστειρωμένη» μαθητική ζωή στην οποία η έννοια της συλλογικής διεκδίκησης δεν θα χωράει. Με αυτόν τον τρόπο θα οδηγήσει με βεβαιότητα στο πέταγμα μεγάλου ποσοστού μαθητών εκτός των Πανεπιστημίων, οι οποίοι θα οδηγούνται είτε εκτός τριτοβάθμιας και στην επαγγελματική εκπαίδευση, είτε στην ιδιωτική εκπαίδευση. Αυτό θα ενισχύσει την εισαγωγή περαιτέρω ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στις σχολές ,με βαρύτατες συνέπειες στις πλάτες των ασθενέστερων κοινωνικών κατηγοριών.

Όσοι μπορέσουν να εξασφαλίσουν την πρόσβαση τους στο πανεπιστήμιο θα φοιτούν υπό τη συνεχή απειλή του ορίου φοίτησης στα Ν+Ν/2 έτη. Το όριο φοίτησης βάζει το μαχαίρι στο λαιμό σε χιλιάδες φοιτητές, καθώς θα θέτει ένα συγκεκριμένο χρονικό όριο το οποίο εάν κάποιος ξεπεράσει θα διαγράφεται από τη σχολή, πετώντας πραγματικά στον κάλαθο των αχρήστων τον κόπο και την οικονομική εξάντληση τόσων χρόνων.  Οι διαγραφές φοιτητών έρχονται για όλους αυτούς που θα περάσουν τα όρια σπουδών, θα πολιτικοποιούνται, θα αντιστέκονται στη καθηγητική αυθαιρεσία!  Γιατί όσοι φοιτητές καταφέρουν να περάσουν στο πανεπιστήμιο, ήδη από την πρώτη μέρα και, υπό το φόβο της διαγραφής, θα τρέχουν και δε θα φτάνουν για να προλάβουν να την τελειώσουν. Οι διαγραφές έρχονται να φράξουν το δρόμο προς το πτυχίο, να διαμορφώσουν ένα τοπίο ασφυξίας τόσο των φτωχότερων λαϊκών στρωμάτων που μπορεί να εργάζονται, όσο κι όσων δεν ανταποκρίνονται στο εξατομικευμένο, ελαστικό, υπερεξειδικευμένο και πειθήνιο  μοντέλο εργαζομένων που η παραγωγή αποζητάει.Με την εφαρμογή τους διαμορφώνεται ένα αυταρχικό περιβάλλον φοίτησης, στο οποίο οι φοιτητές υπό τον συνεχή αυτό φόβο δε θα έχουν χρόνο για κάποια άλλη ενασχόληση (ακόμη και κοινωνικής φύσης), πόσο μάλλον για πολιτική δράση και διεκδίκηση. Μην ξεχνάμε πως ο αριθμός των ενεργών φοιτητών είναι βασικό κριτήριο για την αξιολόγηση των ιδρυμάτων και την χρηματοδότησή τους από το κράτος. Με αυτόν τον τρόπο λειτουργούν και ως μοχλός πίεσης προς τις διοικήσεις για την εφαρμογή της αναδιάρθρωσης Τη λογική του «δεν περπατάμε τρέχουμε», του σκυψήματος του κεφαλιού, του ατομικού δρόμου και του δια βίου κυνηγιού «προσόντων», διαμορφώνονται μελλοντικοί εργαζόμενοι γαλουχημένοι στον ατομικό δρόμο, χωρίς συλλογικές αναπαραστάσεις και αντανακλαστικά, στα πλαίσια των ρευστοποιημένων εργασιακών σχέσεων.

Την ίδια στιγμή και στη ζοφερή καθημερινότητα που προκύπτει από τα παραπάνω, η κυβέρνηση νομοθετεί την ίδρυση σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας, το οποίο θα υπάγεται στην ΕΛΑΣκαι θα δραστηριοποιείται στα κεντρικά ιδρύματα της χώρας.Θα αποτελεί την κίνηση «ματ» της ΝΔ για την δημιουργία ενός πανεπιστημίου αποστειρωμένου και πλήρως ασφυκτικού για την όποια φωνή αντίδρασης. Τόσο για τους φοιτητές, όσο και για τους εργαζόμενους των ιδρυμάτων, η πανεπιστημιακή αστυνομία (σε συνδιασμό με τις πειθαρχικές διώξεις και τις κάρτες εισόδου) σημαίνουν τον καθημερινό έλεγχο και face-control όσων σπουδάζουν και δουλεύουν στο πανεπιστήμιο, με σκοπό κανένας να μην ξεφύγει από τα «όρια» που θέτουν οι καθηγητές, οι Πρυτάνεις ή το ίδιο το Υπουργείο. Οι εικόνες από την αστυνομική επέμβαση στη ΦΕΠΑ στις 30/12 καθιστούν σαφή τον ρόλο και τον τρόπο δράσης που θα έχει ένα τέτοιο σώμα εντός των σχολών. Προφανώς, η πανεπιστημιακή αστυνομία αποτελεί μεταφορά του κλίματος αστυνομοκρατίας που προωθεί η κυβέρνηση,βάζοντας στο στόχαστρο το λαϊκό κίνημα και ειδικά τη νεολαία με στόχο να μπλοκαριστεί κάθε κίνηση Φοιτητικών Συλλόγων και των διαχρονικών πρακτικών διεκδίκησης των φοιτητώνπου πηγαίνουν κόντρα στις πολιτικές της κυβέρνησης, πολλές φορές πυροδοτώντας ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις. Έρχεται ως συνέχεια της κατάργησης του ασύλου και της χυδαίας καταπάτησης του από τις δυνάμεις καταστολής.

Από τα παραπάνω γίνεται προφανές, ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται να αλλάξει ουσιαστικά την τριτοβάθμια εκπαίδευση, από τη διαδικασία πρόσβασης σε αυτήν μέχρι τους όρους φοίτησης. Η χρονική περίοδος στην οποία κατατίθεται το νομοσχέδιο δεν είναι καθόλου τυχαία, αλλά έρχεται σε μια συγκυρία στην οποία με επιλογή της κυβέρνησης τα πανεπιστήμια είναι κλειστά για σχεδόν έναν χρόνο και την ίδια στιγμή πλησιάζει η περίοδος της εξεταστικής. Κάνουν μεγάλο λάθος αν πιστεύουν ότι το φοιτητικό κίνημα δε θα δώσει μαχητική απάντηση! Οι Σύλλογοι δεν «έσβησαν» εν μέσω πανδημίας και θα το αποδείξουν στην πράξη. Θα μας βρουν μπροστά τους!

ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΟΡΙΟ ΦΟΙΤΗΣΗΣ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, ΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ

Συμμετέχουμε στο πανελλαδικό κάλεσμα και καλούμε κινητοποίηση την Πέμπτη 14/1 στις 12:00 στην κεντρική πλατεία μαζί με μαθητές, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους, με όλα τα μέτρα προστασίας.

 

Πηγή: https://xanthinews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου