Πρόκειται για το χρονικό μιας προαναγγελθείσης δικαστικής απόφασης. Επιστρατεύθηκαν οι μυστικές υπηρεσίες, οι συσκευές κατασκοπείας της ΕΥΠ και της ΕΛ.ΑΣ., οι λεγόμενοι κοριοί, χρησιμοποιήθηκαν ανακριτές και εισαγγελείς και τελικά τυπώθηκαν χιλιάδες σελίδες δικογραφίας. Μιλάμε για την περίφημη δίκη για τα «στημένα» του ποδοσφαίρου, η οποία, «Θου, Κύριε, φυλακήν τω στόματί μου», είχε σαν στόχο την εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου και την απαλλαγή του από τις «παράγκες». Τελικά τίποτα από όλα αυτά δεν έγινε.
Στον κάλαθο των αχρήστων της ιστορίας κατέληξε όλη αυτή η υπόθεση, αφού η Δικαιοσύνη «ανακάλυψε» στο τέλος της διαδικασίας τη «χαμένη αθωότητα» των πρωταγωνιστών. Θα περάσουν μήνες για να πληροφορηθούμε το σκεπτικό σύμφωνα με το οποίο όλοι οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση των στημένων παιχνιδιών στο ποδόσφαιρο τελικά απαλλάσσονται όλων των κατηγοριών. Το σκεπτικό θα δημοσιευτεί όταν καθαρογραφεί η απόφαση, όπως συμβαίνει παγίως. Μέχρι τότε, το ελληνικό ποδόσφαιρο, με καθαγιασμένους τους παράγοντές του με τη δικαστική απόφαση, μπορεί να ζήσει και να μεγαλουργήσει σε καθεστώς Παράγκας.
Τι αποφασίστηκε στο δικαστήριο
Ομόφωνα αθώους έκρινε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών τους 28 διαιτητές και ποδοσφαιρικούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων και τον ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη, για την υπόθεση των στημένων παιχνιδιών και τη φερόμενη ως συμμορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Στην εκφώνηση της απόφασης, η πρόεδρος του δικαστηρίου Αριστέα Τσαμαδιά ανακοίνωσε πως όλοι οι κατηγορούμενοι είναι αθώοι και κήρυξε τη λήξη μιας πολύμηνης ακροαματικής διαδικασίας που εκδίκασε μια υπόθεση που απασχόλησε επί σειρά ετών το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Στην ανακοίνωση της απόφασης ήταν παρόντες οι κατηγορούμενοι πρώην στελέχη της ΕΠΟ, αλλά όχι οι συγκατηγορούμενοι ποδοσφαιρικοί παράγοντες Β. Μαρινάκης, Γ. Σπανός και Γ. Αρβανιτίδης. Η δικογραφία που είχε σχηματιστεί σε βάρος των 28 παραγόντων αφορούσε κατά περίσταση το αδίκημα της αλλοίωσης αποτελέσματος ποδοσφαιρικού αγώνα, που έχει κακουργηματικό χαρακτήρα, καθώς οι επίμαχοι αγώνες περιλαμβάνονταν σε στοιχηματισμό, και το πλημμέλημα της σύστασης συμμορίας.
Η έρευνα για την υπόθεση είχε διενεργηθεί από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αριστείδη Κορέα, ο οποίος είχε αποδώσει χαρακτήρα «εγκληματικής οργάνωσης».
Η εισαγγελική έρευνα είχε ολοκληρωθεί στα τέλη Δεκεμβρίου του 2014 και τη δικογραφία χειρίστηκε ανακριτής Διαφθοράς λόγω της εμπλοκής της ΕΠΟ.
Το πρώτο βούλευμα για την υπόθεση εκδόθηκε το 2017.
Ωστόσο ακολούθησαν δύο αναιρέσεις από τον Άρειο Πάγο επί αντίστοιχων βουλευμάτων, με αποτέλεσμα η υπόθεση να φτάσει στο ακροατήριο τον Σεπτέμβριο του 2019.
Ανάμεσα στα παιχνίδια που είχαν τεθεί υπό δικαστική κρίση ήταν το ματς Ολυμπιακός-Βέροια (3-0) που έγινε στις 6-1-2013 και το ματς Ολυμπιακός-Ατρόμητος Αθηνών (2-0) που έγινε στις 4-2-2015.
Στο εδώλιο για την υπόθεση που απασχολούσε τη Δικαιοσύνη επί οκτώ χρόνια, καθώς είχε ξεκινήσει να διερευνάται το 2012, είχαν καθίσει οι:
- Βαγγέλης Μαρινάκης, ιδιοκτήτης ΠΑΕ Ολυμπιακός
2. Γιώργος Σαρρής, πρώην πρόεδρος ΕΠΟ
3. Θεόδωρος Κουρίδης, πρώην νομικός σύμβουλος ΕΠΟ - Άρης Σταθόπουλος, πρώην αντιπρόεδρος ΕΠΟ
5. Γιάννης Παπακωνσταντίνου, πρώην αναπλ. πρόεδρος ΕΠΟ
6. Νίκος Προύντζος, πρώην μέλος Δ.Σ. ΕΠΟ
7. Γιώργος Δούρος, πρώην αρχιδιαιτητής
8. Θανάσης Μπριάκος, πρώην αρχιδιαιτητής
9. Κώστας Ιωαννίδης, πρώην διαιτητής Super League
10. Γιάννης Κάμπαξης, πρώην διαιτητής Super League
11. Απόστολος Αμπάρκιολης, πρώην διαιτητής Super League
12. Αλέξανδρος Δημητρόπουλος, πρώην διαιτητής Super League
13. Θανάσης Γιάχος, πρώην διαιτητής Super League
14. Ηλίας Σπάθας, πρώην διαιτητής Super League
15. Γιώργος Αρβανιτίδης, πρώην ιδιοκτήτης ΠΑΕ Βέροια
16. Γιώργος Λαναρής, πρώην γενικός αρχηγός Βέροιας
17. Κώστας Μπάρμπας, πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας
18. Δημήτρης Αμαραντίδης, πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας
19. Ηλίας Ιωάννου, πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας
20. Αλέξανδρος Καλογέρης, πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας
21. Δημήτρης Μάνος, πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας
22. Χαράλαμπος Παυλίδης, πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας
23. Γιώργος Σκαθαρούδης, πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας
24. Πέρεζ Μορένο, πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας
25. Γιώργος Σπανός, ιδιοκτήτης ΠΑΕ Ατρόμητος
26. Γιάννης Αγγελόπουλος, τεχνικός διευθυντής Ατρομήτου
27. Ρικάρντο Σα Πίντο, πρώην προπονητής Ατρομήτου
28. Γιάννης Κομπότης, πρώην ιδιοκτήτης ΠΑΕ Λεβαδειακός
Οι κατηγορούμενοι δικάστηκαν για το κακούργημα επηρεασμού της εξέλιξης και του αποτελέσματος ποδοσφαιρικού αγώνα που περιλαμβάνεται σε στοιχηματικές διοργανώσεις (αλλοίωση ποδοσφαιρικού αποτελέσματος, καθώς με βάση το κατηγορητήριο υπήρχαν ενδείξεις χειραγώγησης 16 αγώνων στο διάστημα 2012-2015).
Oι οκτώ πρώτοι δικάστηκαν και για σύσταση συμμορίας, που είναι πλημμέλημα.
Ο εισαγγελέας είχε προτείνει την ενοχή κατηγορουμένων
Στην αγόρευσή του ο Εισαγγελέας της Έδρας Χαράλαμπος Λακαφώσης είχε προτείνει την απαλλαγή του ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη, των στελεχών της ΕΠΟ, διαιτητών και ποδοσφαιρικών παραγόντων για τα αδικήματα της χειραγώγησης ποδοσφαιρικών αγώνων και της συμμορίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο, για το πλημμέλημα της συμμορίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά και για το κακούργημα της αλλοίωσης αποτελεσμάτων, καθώς θεωρεί πως δεν προέκυψε η επιβαρυντική περίσταση και πρέπει να μετατραπεί σε πλημμέλημα, με αποτέλεσμα να έχουν παραγραφεί και αυτές οι πράξεις.
Ως προς τη συμμορία που φέρεται να συστάθηκε από τον ισχυρό άνδρα του Ολυμπιακού Β. Μαρινάκη για την εκλογή του συγκατηγορουμένου του Γιώργου Σαρρή ως προέδρου της ΕΠΟ, ο κ. Λακαφώσης προσδιόρισε τον χρόνο του αδικήματος της συμμορίας μέχρι το 2013, καθώς τότε ολοκληρώθηκε η εμπλοκή τους, και ως εκ τούτου λόγω του γεγονότος ότι πρόκειται για πλημμέλημα πρότεινε την απαλλαγή των συνολικά οκτώ κατηγορουμένων για τη συμμορία.
Συγκεκριμένα, είχε προτείνει την απαλλαγή για το αδίκημα της συμμορίας των Βαγγέλη Μαρινάκη, Γιώργου Σαρρή, πρώην προέδρου της ΕΠΟ, Θεόδωρου Κουρίδη, πρώην νομικού συμβούλου της ΕΠΟ, Άρη Σταθόπουλου, πρώην αντιπροέδρου της ΕΠΟ, Γιάννη Παπακωνσταντίνου, πρώην αναπλ. προέδρου της ΕΠΟ, Νίκου Προύντζου, πρώην μέλους Δ.Σ. ΕΠΟ, Γιώργου Δούρου και Θανάση Μπριάκου, πρώην αρχιδιαιτητών.
Επίσης ο εισαγγελέας είχε προτείνει την απαλλαγή του Β. Μαρινάκη και συγκατηγορουμένων τους για την κατηγορία της χειραγώγησης αγώνων των πλέι οφ, λόγω παραγραφής. Για τις υπόλοιπες πράξεις είχε προτείνει την απαλλαγή τους.
Αντίθετα ο Εισαγγελέας είχε ζητήσει την καταδίκη για τον πρώην πρόεδρο της Βέροιας Γιώργο Αρβανιτίδη, τον τότε γενικό αρχηγό της ομάδας Γιώργο Λαναρή και τους ποδοσφαιριστές της ομάδας Κώστα Μπάρμπα και Χαράλαμπο Παυλίδη για στήσιμο του ματς με τον Ολυμπιακό.
Επίσης είχε προτείνει την καταδίκη του διαιτητή Δημητρόπουλου για το ματς κυπέλλου Παναχαϊκή-Ολυμπιακός.
Εκτός από την απαλλαγή των οκτώ κατηγορουμένων για το πλημμέλημα της συμμορίας λόγω παραγραφής, ο Εισαγγελέας είχε προτείνει την απαλλαγή του προέδρου του Ατρόμητου Γιώργου Σπανού, του τεχνικού διευθυντή Γιάννη Αγγελόπουλου και του προπονητή της ομάδας Ρικάρντο Σα Πίντο για τον αγώνα με τον Ολυμπιακό.
Επιπλέον είχε κρίνει πως δεν προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία, προτείνοντας την απαλλαγή των διαιτητών Κώστα Ιωαννίδη, Γιάννη Κάμπαξη, Απόστολου Αμπάρκιολη, Θανάση Γιάχου και Ηλία Σπάθα, αλλά και των ποδοσφαιριστών της Βέροιας Δημήτρη Αμαραντίδη, Ηλία Ιωάννου, Αλέξανδρου Καλογέρη, Δημήτρη Μάνου, Γιώργου Σκαθαρούδη και Πέρεζ Μορένο, καθώς και του πρώην ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Λεβαδειακός Γιάννη Κομπότη.
Όμως το δικαστήριο είχε διαφορετική άποψη, αθωώνοντας όλους τους κατηγορουμένους.
Αξίζει να σημειωθεί πως για την ίδια υπόθεση είχε διενεργηθεί πειθαρχικός έλεγχος από τα αρμόδια όργανα της ΕΠΟ, αλλά οι κατηγορούμενοι είχαν επίσης απαλλαγεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου